
Hvem er Maria Hesselager?
“Jeg er født og opvokset i en lille by Rønnebæk uden for Næstved. Lige fra jeg var barn har jeg læst og skrevet meget, og jeg ved stadig ikke noget bedre end at forsvinde langt ind i en roman.”
Hvad kendetegner dig som forfatter?
“Jeg ved ikke, om jeg selv er den rigtige til at besvare det – men måske det at jeg interesserer mig for mytologisk stof, stemninger og psykologiske portrætter. I »Jeg hedder Folkví« har jeg en række karakterer med, som man følger lidt på skift, for at undersøge hvor forskelligt mennesker kan opleve de samme situationer og relationer.”
Har du skrevet en historisk roman. Eller en almen fortælling, der tilfældigvis foregår i vikingetiden?
“Måske ikke rigtigt nogen af delene. Det er en roman, der foregår i vikingetiden, men den har magiske elementer og er mere interesseret i psykologi og kærlighedsrelationer end i krig og politiske magtkampe, som nok ellers typisk karakteriserer i hvert fald nogle slags historiske romaner. Set på den måde kunne fortællingen om Folkví og hendes bror have udspillet sig i mange forskellige perioder. Samtidig er det slet ikke tilfældigt, det er i vikingetiden, romanen foregår, fordi karaktererne og nogle af handlingerne er inspirerede af nordisk mytologi.”
Og hvorfor så lige vikingetiden. Hvad kan den?
“For mig har det været lidt ligesom at dagdrømme at skrive om vikingetiden. Jeg har syntes det var fantastisk sjovt at se sig om i en anden tid, hvis man kan sige det sådan. Og så tror jeg vikingetiden og den nordiske mytologi tilbyder nogle andre fortællinger om nogle problematikker, som vi fuldt ud kan relatere til i dag – for eksempel klimakrisen. Jeg kan rigtig godt lide det fabulerende element i den nordiske mytologi og det store karakterunivers, som guderne udgør, og det har jeg ladet mig inspirere af.”
Folkví er på mange måder til stede gennem hele romanen. Hvad er det vigtigste at fortælle om hende. Til folk der ikke har mødt hende endnu?
“At hun er meget stædig, temperamentsfuld og følsom. Hun er vølve og har en særlig kontakt med naturen og de døde. Og så er hun forelsket i sin bror. Fortællingen om hende er på mange måder fortællingen om en ung kvinde, som modsætter sig at blive voksen og leve op til det omgivende samfunds forventninger.”
Maria Hesselager (f. 1984) er uddannet fra Forfatterskolen. Sammen med billedkunstner Mathias Dyhr driver hun Kunstteater, der er et arbejdsfællesskab for tværdisciplinære kunstneriske produktioner, som senest har lavet udstillingen og forestillingsrækken »Alle i Husene« på Holstebro Kunstmuseum (2020).
Hun debuterer med romanen »Jeg hedder Folkví«, som udkom på forlaget Gutkind d. 21⁄4 2021.
Se også





